Cenovo mini PC 2 teszt – A belső szépség

1

A mini PC egy nagyon jó koncepció, képesek kiváltani egy sok helyet foglaló gépházat, így kulturált és kis helyet foglaló megoldást kínálnak az irodákban, hivatalokban. Sokan TV box-ként is használják őket, hiszen lazán elférnek a TV körül. A Cenovo eszköze is egy ilyen masina, nettó 41.000 forintért kínál Windows 10-es környezetet.

Kicsomagolás

Pókhálómintás kartondoboz rejti magába, amin elég sok műszaki információt megtalálunk. Számomra ez határeset a visszafogott és a csicsás között, azért próbálkoztak a kínai gazdagság szimbólumaival, de nem bántja nagyon az európai szememet.

Belül az eszközt találjuk meg a “felső szinten”, egy papír merevítőt kell kiemelnünk, hogy hozzáférjünk a kiegészítőkhöz. Kapunk egy kínai nyelvű garipapírt és egy angol nyelvű gyorstalpalót képernyőképekkel ellátva, ami kedves gesztus a gyártótól, ahogy az 5V/3A-es kimenetű, EU dugós tápegység is. Ezen kívül kapunk még egy HDMI kábelt is.

A készülék kinézete az árához képest kicsit gagyi, a kétezres évek akkor dizájnosnak számító, ma már megmosolyogtató gépházait idézi. Szinte az egész ház közepes minőségű műanyagból van, egyedül alulra került fém. Az illesztések nem rosszak, meg igazából a furatok is a helyükön vannak, csak mélyen ülnek bennük a csatlakozók, ettől tűnik úgy, mintha nem lennének pontosak a kivágások. Nem tudom megmondani, pontosan mi a bajom vele, mert közelebbről megvizsgálva nem tudok belekötni az összeszerelésbe, de az összhatás számomra mégis gagyi.

Elöl csak egy kifejezetten mélyen ülő kék LED található, ami a bekapcsolt állapotot jelzi, a többi oldalát viszont ellepik a csatlakozók. Bal oldalon egy USB 2.0 és egy USB 3.0 csatlakozót, valamint a micro SD kártyaolvasót láthatjuk, jobb oldalon még két USB 2.0 port és a bekapcsoló gomb található. Utóbbi szintén erősíti a gagyiságot, ugyanis szabadon elforgatható a furatában, így akár fejre is állítható rajta a logó. Viszont le a kalappal, végre valaki, emberi mennyiségű USB portot tett a készülékére, négy darab a legtöbb helyzetben bőven elég lesz. Hátul találjuk a HDMI, jack, Ethernet (RJ45) és tápcsatlakozókat egy micro USB társaságában. Ez utóbbit én kicsit indokolatlannak tartom, esetleg egy telefonokhoz készült kártyaolvasót tudok elképzelni benne, de akkor már egyszerűbb a masina saját olvasójába tenni a kártyát.

Az aljára csúszásgátló gumitalpak is kerültek, amik valóban nagyon jól meggátolják az elmozdulást. Méreteit tekintve elég apró masináról beszélünk, csupán 11,5 x 12,5 x 1,7 cm-es, a mérlegen 315 grammot nyom.

Tesztüzem

A Windows-os tableteknél már megszokott Intel X5-Z8350 chip került a gépbe, ami négymagos, magonként 1,44 GHz alapórajelen pörgő, 64 bites processzort és HD Graphics 400 grafikus egységet rejt. RAM-ból 4 GB van, a háttértár szerepét pedig egy 64 GB-os eMMC modul látja el. Ez a kombó egy korrekt alap a Windows 10 számára, a háttértárból bőven marad még szabadon, nem foglalja el az egészet a rendszer, és a RAM mérete is bőséges, hogy ne ez legyen a szűk keresztmetszet.

Bekötöttem, bekapcsoltam és megállapítottam, hogy szerencsére teljes értékű, 64 bites Windows 10-zel van dolgunk. A Mi Air kapcsán olvashattunk az új kínai trendről, miszerint nem nemzetközi Windows-t telepítenek a gyárban. Ezen a gépen ellenben simán letöltöttem a magyar nyelvi csomagot, és rögtön a megszokott, magyar Windows nézett vissza rám.

Első körben futtattam pár benchmark tesztet, amik elsősorban muszkliméregetésre jók, de az eMMC chipről például kiderült, hogy a gépemben lévő HyperX SSD rendesen lealázza, aminek nem feltétlen kellene így lennie.

A sebesség korrekt, ahogy a többi hasonló hardverrel szerelt eszköznél is megszoktuk már. A rendszer alapvetően gördülékeny, néha gondolkozik csak el rövid időre, alapfeladatokhoz tökéletes. A Chrome még sok lappal is szépen működött, az Office alkalmazások természetesen nem akasztották meg, még Photoshopoltam is rajta. Utóbbiról köztudott, hogy zabálja a RAM-ot, de szépen elment a 4 gigával, igaz, nem szerkesztettem A0-s agyoneffektelt képeket.

A Mi Box azért elegánsabb

Kipróbáltam néhány játékot is, de nem voltak nagyok az elvárásaim. Az nyilvánvaló, hogy az integrált grafikus egység nem fogja elvinni a mai játékokat, de a Portal 2, a CoD MW3 és a Team Fortress 2 szépen elfutott közepes részletességgel. A közkedvelt online játékok (pl. LoL, Dota vagy Minecraft) is minden bizonnyal menni fognak.

Egy ilyen eszközt nyilván nem is játékra terveztek, ami fontosabb, hogy az átlagos felhasználó esetében felmerülő grafikai feladatokat szépen el tudja látni. Még a 4K videókat is gördülékenyen lejátszotta, az már más kérdés, hogy elvileg nem tud 4K jelet kiadni. Sajnos nincs ilyen felbontású TV-m, így nem tudtam ellenőrizni, de az Intel oldalán azt találtam, hogy maximum 1080p-t tud a proci.

Van n-es WiFi és 4.0-s Bluetooth is, ami örömteli, mivel így könnyen tudunk hozzá vezeték nélküli hardvereket illeszteni és adatot átvinni. A tesztidőszak alatt nem volt gond a kapcsolattal, Bluetooth hangszórót még 10 m távolságra is simán tudtam használni vele, a WiFi jelerősség is végig jó volt. A Bluetooth jelenléte pozitív csalódás, a WiFi viszont lehetne ac képes, sokkal jobb sebességre számíthatnánk. Főleg, hogy az RJ45 port is csak 100 Mbps sebességet tud, a gigabitről lemondhatunk. Azért ne keseredjünk el, Full HD filmeket simán le tudtam játszani a Xiaomi routerről vezetékkel, a WiFi bizonyult csak kevésnek a feladathoz, úgyhogy azért nem kell lemondani a TV Box “funkcióról”. A kábellel és WiFi-n mért sebességeket alább láthatjátok:

Ha nem HDMI-n szeretnénk kiadni a hangot, használhatjuk a hátlapi jack csatlakozót is. Ha szűkös a tárhely, a micro SD foglalatot foghatjuk be bővítésre, a 64 gigás kártyámat gond nélkül kezelte. Azt tudni kell, hogy a Windows nem minden programot enged memóriakártyára telepíteni, ezért erre a célra én inkább egy külső merevlemezt ajánlanék, amit szintén hezitálás nélkül megtápol és működtet. Az USB portok természetesen teljes értékűek, tehát minden szokásos (és nem szokásos) eszközzel együttműködnek, így természetesen a pendrive használata sem akadály. Ha még így is kevés lenne az USB portok száma, egy hubbal gyorsan orvosolható a probléma.

Működés közben érezhetően langyos a ház, viszont terhelve sem lesz sokkal melegebb, a passzív hűtés ügyesen kordában tartja a dolgokat.

Fogyasztása elenyésző, az alapfeladatokat 4 W felvételével is lazán ellátja, de leterhelve sem ment 10-11 W fölé. Így a havi villanyszámla nem fog csődbe vinni, ez egy másik nagy előnye a mini PC-knek.

Összegzés

Az ilyen eszközök elsősorban irodákban, éttermekben, recepciókon, boltokban, hivatalokban hasznosak, ahol egy közepes teljesítményű “mindenes” gépet kell kiváltani valami kisméretű megoldással, és a Cenovo eszköze ezt tökéletesen meg is teszi. Egy monitor hátuljára ragasztva nagyon kulturált asztali számítógép készíthető belőle, akár otthonra is netezős vagy irodai masinának. De TV Box-nak sem utolsó, ha nem szeretjük az Androidos környezetet.

A kinézete nem a legelegánsabb, de a teljesítménye kárpótol ezért. Az X5-Z8350 processzor a 4 GB RAM-mal és 64 GB háttértárral korrekt alap a Windows 10-nek, az alapfeladatokat pörgősen végzi, a szokásos programokat elviszi, még játékra is lehet bizonyos szintig használni. Nálam plusz pont, hogy végre valaki elég USB portot tett egy mini PC-re, a három USB 2.0 és egy 3.0 csatlakozó szinte minden helyzetben elég. A WiFi és a Bluetooth jól működik, LAN-on 100 Mbps sebességgel kommunikálhatunk. Ez nem tűnik túl soknak, mégis a Full HD filmeket is simán lehetett így streamelni.

Jelenleg nettó 41.000 forintért vesztegetik, ennyiért nem bomba ajánlat, de mindenképp megfontolandó, főleg, ha átcsusszan valahogy a vámon.

1 hozzászólás

Comments are closed.